30 Eylül 2015 Çarşamba

ÖKSÜZ YAVRULARIN BAKIMI

İLK ADIM: SÜT ANNE ARAMAK

http://www.petist.net/oksuz-yavru-kediler-icin-bakim-rehberi-1-6-haftalik-yavru-kedi-bakimi/


Doğaana, 3 bebeği 3 aylık olduğunda bile başka yavrulara annelik yaptı.

Cinali ise biberon ile beslendi. Gaz yapmayan 0-6 bebekler için satılan süt tozu ile..

Çok bebek varsa ideal çözüm...



Süt anne yoksa, en zor kısmı tuvaletlerini kendileri yapamadıkları için ılık ıslak tuvalet kağıdı ile poposuna yavaşça masaj yapmak... Gazını çıkarmak...Ve sıcak tutmak. Karton kutu içine battaniye arasına sıcak su torbası ( dikkat edin yakmasın, iyice sarın) 
----
http://www.petist.net/oksuz-yavru-kediler-icin-bakim-rehberi-1-6-haftalik-yavru-kedi-bakimi/

bu konu için hazırlanmış iyi bloglardan

--------------------------------------------------------------------------------
yine de deneyimlermden yola çıkarak bazı tavsiyelerde bulunabilirim.
Şimdi yapacaklarımızı adım adım sıralayalım ( Her yerde veterinerler Hızır gibi imdadınıza yetişmiyor)
1- Sokakta annesiz bir yavru buldunuz;etrafı araştırıp, annesi olmadığından iyice emin olun. anne yiyecek aramaya çıkmış olabailir, diğer yavruları taşırken bulduğunuz yavru sona kalmış olabilir.
2- Annesi yok ve onu aldınız. hemen veterinere eczaneye koşacak durumda değilsiniz, yavru da çok aç, üstelik gözleri iltihaplı kapanmak üzere; demlikte kalan ılık çay suyu ile ıslatarak hafifçe gözlerini silin. çay yoksa evde bir çay demleyin, çay demlenirken dolaptan çıkardığınız sütü yarı yarıya kaynamış su ile ılıştırın, tıpkı bebeklere biberonla süt verirken yapıldığı gibi. ucu olmayan ( iğnesiz) enjektörle ağzının yan tarafından dikkatlice yavaş yavaş içirmeye çalışın. 
KEDİ BİBERONU BULAMAZSANIZ EN KÜÇÜK UÇLU BİBERON
3- Sütünü içirdikten sonra hafif hareketlerle okşayın ve gazını çıkarın. gazını ve kakasını yaptıktan sonra ılık suyla ıslattığınız nemli bir peçete ile poposunu silin ( yavruyu ıslatmayın)
4- Sıcak bir battaniyenin içine koyduktan sonra dışarı çıkıp eczaneden en küçük boy biberon, veya kedi biberonu ve anne sütü ( süt tozu) alıp kullanabilirsiniz.
5- Gözleri iltihaplı ise 4-5 tl lik genta göz damlasından bir kere damlatmanız yeter. Ama bazen inançtı virüsler oluyor ( veterinerin verdiği ilaçların bile işe yaramadığı bir durum yaşamıştım, Teramisin göz merhemi işe yaramıştı )
Çok fazla da kafanızı karıştırmayın. Yavru çok sık acıkır, besleyin, gazını mutlaka çıkarın kakasını yaptırın ve sıcak tutun. Yaşayacaktır. Kolay gelsin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder